A bölcsőde bemutatása

A bölcsőde 1971-től működik a város központjában, szép zöldövezetes környezetben található, mely a családban nevelkedő kisgyermekek nappali nevelését, gondozását biztosítja. 108 férőhelyes, 5 gondozási egységgel. Két csoportban a sajátos nevelési igényű gyermekek habilitációs, rehabilitációs fejlesztése történik 6 éves korig.10 gyermekfoglalkoztatóval, saját főzőkonyhával, mosodával, oktatási részleggel rendelkezik.

Szakmailag nagy múltra tekint vissza, hiszen 1971-től folyamatosan módszertani feladatokat végzett a megyében, majd 2003-2012. között pedig a Közép-Dunántúli Régió (Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megye) területén látta el a szakmai munka koordinálását és ellenőrzését egyaránt.

A csoportszobák felszereltsége esztétikus, a gyermekek szükségleteinek, igényeinek megfelelően biztosítja a magas színvonalú ellátást, életkoruknak megfelelő jétéktevékenységet, étkezést, pihenést, levegőztetést.

A kisgyermeknevelők nevelési program alapján végzik munkájukat. A programok változatosak és sokszínűek. Összeállításánál figyelembe kell venni a gyermekcsoport életkorát, fejlettségét, egyéni igényeit. Általában az ünnepek és évszakok adják a keretet. Tartalmazza a célt, az alkalmazott módszereket, tevékenység formákat. A kisgyermeknevelők összegzést készítenek a program eredményességéről és megvalósításáról.

A bölcsőde a városban egyedüliként végzi 1991-től folyamatosan a sajátos nevelési

igényű gyermekek korai fejlesztését, gondozását 0-6 korig. A veleszületett vagy szerzett egészségkárosodás miatt a gyermekek a KEMÖ Pedagógiai és Gyermekvédelmi Szakszolgálat Intézményei keretén belül működő Tanulási Képességet Vizsgáló Rehabilitációs és Szakértői Bizottság javaslata alapján kerülnek felvételre.

Ellátásukat, fejlesztésüket szakemberek irányításával a kisgyermeknevelők végzik egyéni és csoportos formában.

A kisgyermekes családok igényeinek megfelelően rugalmasan nyújtja szolgáltatásokat a bölcsőde, de szem előtt tartva a családias, jó hangulatú légkör megteremtését, ahol nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is felszabadultan, jól érzik magukat és „sajátjuknak” vallják az intézményt. Fő cél a partneri kapcsolat kialakítása, szervezése folyamatos megtartása a szülőkkel, családokkal, a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti intézményekkel és terület szakembereivel.

A bölcsőde nyitottságából adódóan és a valós igényeket kihasználva a klasszikus nevelési-gondozási ellátás mellet családtámogató szolgáltatást is folytat különböző rendezvényekkel, családi délutánokkal. Az ünnepek alkalmával (farsang, húsvét, gyermeknap, Márton nap, mikulás, karácsony) szívesen töltik szabadidejüket a bölcsődében a kisgyermeknevelők, a szülők a gyermekekkel együtt.

Alapellátáson túli szolgáltatások:

Baba-mama klub: 1994-től működik, igen népszerű a GYED-en és GYES-en lévő szülők körében. Az édesanyák gyermekükkel együtt tölthetik a délelőttjüket közös játékkal, beszélgetéssel. Igénybe vehetnek szaktanácsadást és étkezést. Kedden és csütörtökön 9-12-ig várjuk az érdeklődőket.

Időszakos gyermekfelügyelet: az anya időszakos távolléte, vagy elfoglaltsága miatt, nyújt szakszerű ellátást a gyermek számára. A napközbeni tevékenységekben (étkezés, játék, gondozás, alvás) a bölcsődés csoportban járó gyermekekkel együtt vesz részt.

Vendégétkeztetés: gyermekek részére kedvező étkezési lehetőséget tud nyújtani az intézmény.

A bölcsőde alapítványa a Napsugár Alapítvány, mely nagymértékben segíti a minőségi kisgyermekellátást, a nevelés-gondozás tárgyi eszközeinek folyamatos bővítését, korszerűsítését.

Schmidt Emília
bölcsődevezető