A bölcsőde bemutatása

Tatabányai Egyesített Bölcsődék Óvárosi Bölcsőde


Intézmény bemutatás

 Az intézmény hivatalos neve: Tatabányai Egyesített Bölcsődék Óvárosi Bölcsőde
Címe: 2800 Tatabánya Béke u. 3.
Telefon: 34/309-253
E-mail: ovarosibolcsode@gmail.com
Fenntartója: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata
Székhelye: 2800 Tatabánya, Fő tér 6.
Ellátási terület: Tatabánya Város közigazgatási területe
Az engedélyezett szolgáltató tevékenység: Gyermekek napközbeni ellátása-bölcsőde, szociális ágazat
Engedélyezett férőhelyek száma: 96 fő

Bölcsődevezető: Pekárné Turcsányi Éva Szakvizsgázott Szociálpedagógus + csecsemő és gyermekgondozó
Szakmai segítő, kisgyermeknevelő: 1 fő
Kisgyermeknevelő: 16 fő
Bölcsődei dajka: 4 fő
Élelmezésvezető: 1 fő
Konyhai dolgozó 1 fő szakács, 3 fő konyhalány
Gyermek- és ifjúságvédelmi felelős: 1 fő kisgyermeknevelő
Tűzvédelmi felelős: 1 fő kisgyermeknevelő
Munkavédelmi felelős és Szakszervezeti megbízott: 1 fő
Bölcsődeorvos: 1 fő, heti rendszerességgel

A kisgyermeknevelőink közül 3 fő főiskolai végzettségű, a többiek felsőfokú vagy középfokú OKJ-s végzettséggel rendelkeznek. Az együttműködés a kisgyermeknevelők között jó, a munkahelyi légkör megfelelő.

Az Óvárosi Bölcsőde, Tatabánya Óvárosi részében található, lankás, ligetes környezetben. 1974 novemberében nyitotta meg kapuját, a kisgyermeket nevelő családok előtt.

Az intézmény egyedi terv alapján készült, erre a terület, lejtős adottsága miatt volt szükség. A város bármely pontjáról jól megközelíthető, helyi buszjáratokkal, gépkocsival.

Az épület felső szintjén 4 gondozási egység található, 2-2 csoportszobával. A babakocsi tárolókból a gyermekek igényeinek megfelelően kialakított fürdőszobákba, onnan a csoportszobákba juthatunk. A szobákból a teraszra, majd az udvarra lehet kimenni. Az árnyat adó fákkal tagolt, tágas játszókertünkben felszabadultan érzik magukat bölcsődéseink.

Az épület alagsorában találhatók a kiszolgálóhelyiségek: a gazdasági iroda, a konyha, a mosókonyha és a szociális helyiségek. A meglévő infrastruktúra területén javulás indult el. Az épületet külsőleg hőszigetelték a nyílászárók cseréjét elvégezték.

A bölcsőde 6 órától fogadja a gyermekeket, és az ellátást 17 óráig lehet igénybe venni.

A 16 szakképzett kisgyermeknevelő biztosítja a szeretetteljes légkört, segítik a gyermekek egészséges testi-szellemi és lelki fejlődését Minden gyermeknek ”saját kisgyermeknevelője” van, aki az anyától megtanulja a gyermek szokásait, igényeit. A bölcsődei időszak alatt ugyanabban a szobában maradnak, ugyanaz a kisgyermeknevelő gondozza-neveli a gyermekeket. A tárgyi és személyi állandóság biztonságot nyújt a gyermekeknek. Világos, tágas 12 fő befogadására alkalmas csoportszobáinkban, a gyermekeknek életkoruknak megfelelő színes játékkészlettel biztosítjuk a nyugodt, szabad játéktevékenység lehetőségét. A gyermekek egész napját átfogja a folyamatos napirend. A kisgyermeknevelők a gyermek napirendjébe beépített nevelési program alapján dolgoznak.

A nevelési program, olyan szakmai dokumentáció, amely adott nevelési évre szól, és figyelembe veszi a gyermekek életkori igényeit, az évszakok változását, a hagyományokat, ünnepeket. Gyermekeink délutáni foglalkozás keretében a néptánc kezdő lépéseit tanulhatják meg játékos formában. A begyakorolt lépések, mozgásformák, énekek, különös színfoltja a különböző bölcsődei rendezvényeknek.

Bölcsődénk rendszeresen szervez családi délutánokat, ahol a szülők kedvükre szöszmötölhetnek gyermekeikkel együtt. A kisgyermeknevelők segítségével a hagyományokhoz és az ünnepi szokásokhoz igazodva szervezzük meg a Márton-napi lámpás felvonulást, adventi készülődést. A Mikulás várás különös élmény minden gyermeknek. Az eseményhez kapcsolódóan a szülők nyílt nap keretében, részt vehetnek a bölcsődei programon. A farsang, húsvét, anyák napja, családi délután hasonló élményt nyújt minden résztvevőnek. A bölcsődében szervezett közös programok, lehetőséget adnak arra, hogy a családok közelebb kerüljenek egymáshoz és a kisgyermeknevelőkhöz.

A bölcsőde szolgáltatás keretében időszakos gyermekfelügyeletet vállal, ezen kívül baba-mama klubbot szervez heti rendszerességgel a környéken élő kismamák és gyermekeik számára. Bölcsődénkben a légúti fertőzések megelőzése érdekében ősztől tavaszig a napirendbe iktatva a gyermekeknek sószoba áll rendelkezésre. A SOMADRIN oldat párologtatásával érhető el a „só barlang” hatás, így enyhülhetnek, vagy megszűnhetnek a gyulladásos folyamatok.

Saját főzőkonyhánkban, szakképzett élelmezésvezető irányításával biztosítjuk a korszerű és egészséges táplálkozást. Szükség szerint felvállaljuk az ételallergiás gyermekek étkeztetését, dietetikus segítségével. A gyermekek egészségi állapotát folyamatosan figyelemmel kísérjük. Heti rendszerességgel gyermekorvos látogatja meg gyermekeinket, szükség szerint javaslatot tesz az egészségük megóvása érdekében.

Legfőbb nevelési eszközünk a gyermekek szeretete, szakmai munkánk sikerének eredménye gyermekeink mosolya, és a szülők pozitív visszajelzései.

Tisztelettel: Pekárné Turcsányi Éva
Óvárosi Bölcsődevezető