A bölcsőde bemutatása

Kertvárosi Bölcsőde 1969-ben nyitotta meg kapuit a kisgyermekes családok előtt. 2018-ban teljeskörű felújításon esett át. A bölcsőde gyönyörű zöldövezetben található.

Az intézmény különlegessége a nagy játszóudvar, amely fákkal körülvett, bokrokkal tarkított füves park sok nagymozgást fejlesztő udvari játékkal. Sokszínű kikapcsolódási és játéklehetőséget biztosít a gyermekeknek, különböző rendezvények esetén a szülőknek, családtagoknak.

A Kertvárosi Bölcsőde kis bölcsődének számít a város többi bölcsődéjéhez képest. A 4 csoport családias légkör megteremtését teszi lehetővé. Két csoport (virág-pillangó, szívecske-katica) egy gondozási egységen található külön bejárattal, babakocsi tárolóval, átadóval és fürdőszobával. Egy csoportba 12 gyermek járhat alapellátásba, viszont van lehetőség az üres férőhelyekre időszakos gyermekfelügyelet keretein belül kisgyermek felvételére.  Természetesen a törvényi előírásoknak megfelelően a sajátos nevelési igényű gyermekek esetén ez a létszám változik.

Bölcsődénkben 8 fő szakképzett kisgyermeknevelő 5 hónapos – 3 éves korú gyermekeket lát el 2 fő bölcsődei dajka szakmai munkájának segítségével.

A kisgyermeknevelők legjobb tudásuknak megfelelően szeretetteljes légkörben nevelik, és gondozzák a rájuk bízott gyermekeket.

Legfontosabb feladatunk boldog, derűs, kiegyensúlyozott gyermekkor megteremtése, a kisgyermekek testi, lelki, szellemi fejlődésének elősegítése különböző pedagógiai módszerek alkalmazásával. Kisgyermeknevelőink a nevelési programban tervezettek megvalósítására törekszenek nagy hangsúlyt fektetve a zenei, anyanyelvi, vizuális nevelésre és a mozgásfejlesztésre.

Bölcsődénk nagyon fontosnak tartja a családok támogatását, szülőkkel való kapcsolattartást. Ezt mutatja a nevelési évben nagy számban megrendezésre kerülő családi programok, ünnepek alkalmával családi délutánok, szöszmötölők (bölcsőde kóstolgató, Márton-napi lámpás felvonulás, mikulás, karácsony, farsang, húsvét), gyermeknap, ballagás. A családi délutánok alkalmával a szülőknek lehetőségük van minőségi időt eltölteni közösen gyermekükkel, gyermekeikkel. Az alkotások elkészítése örömet jelent a gyermeknek és a szülőnek egyaránt. A családtagokat a nagyszülőket és a testvéreket is szívesen látjuk.

A kisgyermeknevelők napi kapcsolatban állnak a szülőkkel, folyamatosak az egyéni beszélgetések és a szülőcsoportos beszélgetések.

Az intézmény saját főzőkonyhával rendelkezik, és a dietetikus-élelmezésvezetőnek köszönhetően biztosítja a kornak és táplálkozás-élettani szükségletnek megfelelően a gyermekek étkeztetését. Igény szerint speciális étkeztetést is nyújtunk különböző ételallergiák esetén (glutén, tejfehérje, tojás, laktóz érzékenység)

Egyéb bölcsődei szolgáltatások:

  • időszakos gyermekfelügyelet biztosítása
  • néptánc foglalkozás néptáncpedagógus vezetésével.

Horváthné Varga Zsuzsanna
bölcsődevezető